СЕНЗОРНА СТЕМ СТАЯ

На12 април 2022г бе  официалното откриване на  новата Сензорната -Стем стая в ДГ Иглика.Тази дата не е избрана случайно, а е обвързана тематично с обстановката на сензорната стая и отчитане  дългогодишната работа на децата и екипа на детското заведение по Проект „Космическа приказка“. Като денят 12 април-Международен ден на авиацията и космонавтиката бе прекрасен повод да поканим приятели и съмишленици  и ги направим съпричастни към нашата дейност.

Интересното и различното в нашата стая, подсказва и самото и наименование. Съчетание между сензорна и СТЕМ среда не е обичайно срещано. За наше щастие успяхме да оборудваме двете съоръжения , които не само не си пречат , а напротив плавно и хармонично се допълват.

-Помещенията са разделени на две основни части.

*Сензорна стая: Обзаведена по изискванията за организация на този вид помещения, където се работи за овладяване на емоционални състояния, развитие на сетивни усещания от целият сетивен спектър, място за отмора и защитена среда.

В нея оборудването е в подходящи меки цветове и настилки ( с възможност да се седне на земята, върху мек под, специални модули или на „барбарон“). Има опция за затъмняване и проектиране на образи и светлинни ефекти. Тук разполагаме с проектори на космическа тематика, аудио визуални лампи ( с възможност промяна на режимите звук и светлина), лед осветления-ленти и кълбовидни лампи и др. При необходимост има дифузер , който също може да допринесе за релаксираща обстановка. Меките постелки, сензорна пътека и модули за активна игра и психомоторика  са другата основна мебелировка. Децата разполагат и със „сух басейн“ с цветни топки.

Прави впечатление и уникална по рода си акумулаторна дъска за писане с размер A1, която свети в седем различни цвята за ангажиращи и съвместни дейности, свързани с рисуване и писане.  Същата провокира всички сензорни нива по нетрадиционен начин като, всяка половина на дъската може да се управлява независимо. Идеална е за работа на няколко деца заедно, като създава фантазни образи на замръзнало езеро или приказен пейзаж, за ролеви игри, като тетрадка за супергерои и за създаване на нетрадиционно изкуство. 

https://www.facebook.com/515180928987040/videos/696098975064171

     

*СТЕМ Стая-та е решена във вариант на ателиета. Всяко ателие е оформено тематично и обвързано последователно съгласно значението на абревиатурата STEM.

Първото ателие S ( science)-наука

В него има богата колекция от енциклопедии, табла и други материали, обвързани с различни раздели на науката и подредени тематично. Децата тук се запознават  и работят с микроскоп,  правят лабораторни експерименти, учат за околния свят нагледно-действено.

* Второто е T ( tehnology)-технологии и E(engиneеring)-инжeнерство обединени в една зона

Технологии и инженерство са съвместени заедно, като тук може да се запознаете с нашите малки роботчета-интерактивни пчелички. Заниманията , с тях целят от ранна възраст да  се развият алгоритмично и пространствено мислене.  Роботите изпълняват прости команди за движение – напред, назад, завъртане наляво и надясно (под прав ъгъл). Управляват се чрез бутони за работа, разположени върху горната част на пчелата върху специални матрици, тематично обвързани с учебното съдържание.

Тук е и позициониран нашият богат набор от конструктори. Разполагаме с нетрадиционни такива от различно естество. Скоро допълнихме нашата колекция с пълния комплект на LEGO-Education конструктури. Това е нова ера конструктивни материали, чрез които се работи съвместно с обучителни материали  (разработени уроци) за емоционална интелигентност,  развиване на езиковата култура и грамотност, обогатяване на речника, развиващи социални умения и др.

* Третото ателие е посветено на света на математиката M (matхemathics)

Тук са нашите  монтесори  материали за математическо ограмотяване (числови летви, числови плочки, дървени плочки), както и  магнитни табла с допълнителни материали.

В това ателие сме позиционирали и богатата си колекция от нашите космически  материали ( игри, макети, обучителни пъзели и др.)

Децата посещават стаята по график , в който са включени всички групи.

 В сензорната стая по график извършва индивидуална и групова работа с деца и психологът на детското заведение.

https://bnr.bg/varna/post/101629185/interaktivna-senozorna-staa-otvara-vrati-v-detska-gradina-iglika-vav-varna?fbclid=IwAR1RTzEdNWqaK7TDk7UKA2g3ffs__p1VBjjpgAMY2S8qsvTizlt0-5DI3q4

  

Средата предразполага за обучение по всички учебни направления на предучилищното образование. За целта всяка група посещава залите по график и колегите съобразяват кое от направленията и темите от седмичното разписание изисква представяне в интерактивна среда и работа в малка група.

Ателиетата се посещават от децата разпределени предварително по групи ( 1-ва и втора). Ситуацията се провежда в малка група за да се даде  максимална възможност за участие на всяко дете и индивидуален подход към него.

Докато трае ситуацията с една група, с другата част от децата са ангажирани психолога и логопеда на ДЗ-те работят с тях в занималните по теми като емоционална интелигентност, речева култура, социални  и поведенчески умения и др.

През периода, в който СТЕМ стаята е факт колегите проведоха интересни и оригинални ситуации по ОС( околен свят)- на теми за „Кръговрат на водата“, „Експерименти“,    “Наблюдения“, Себепознание.

Усилено се работи по Конструктивно -технически д-сти, пространствено развитие  и др.

Математически представи и научна информация тук се получава по-богато, многостранно и интерактивно.

Богатството на този вид среда е, че чрез академичния ( кабинетен) вид създава плавен преход към кабинетната училищна обстановка, в която децата ни постъпват на следващия образователен етап.